Clinica Medicala Asclepion, de sanatatea ta ne ocupam noi

Piatra Neamț, Str. Cuejdi nr. 6
Telefon: 0371055460 / 0758429411

Roman, Str. Elena Doamna, Nr.1
Telefon: 0787419223

Târgu Neamț, Str. Mihail Sadoveanu, nr. 5
Telefon: 0751910581

Vaduri, Str. Scolii, nr. 1A
Telefon: 0771485947

Telefon: 0758 429 411

Telefon: 0371 055 460

Social Media

ORTOPEDIE. 7 ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI DESPRE VIZITA LA SPECIALIST

ORTOPEDIE. 7 ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI DESPRE VIZITA LA SPECIALIST

Interviu cu Dr. Chirila Dana-Petronela (Iași), medic specialist Ortopedie și Traumatologie – Clinica Asclepion.

La Clinica Asclepion din Piatra-Neamț, efectuăm consultații de Ortopedie-Traumatologie prin C.A.S., în fiecare zi de luni până vineri.

Ne puteți face o scurtă introducere a acestei specialități, pentru ca pacienții să înțeleagă mai bine când trebuie să se adreseze medicului ortoped? Cum știe pacientul să se îndrepte către această specialitate și nu către reumatologie sau recuperare și reabilitare medicală, de exemplu?

Ortopedia-Traumatologia este ramura medicinei care se ocupă de patologia sistemului musculo-scheletal (traumă, patologie degenerativă și malformații congenitale). Traumele cu interesare a membrelor și coloanei vertebrale, precum și artrozele sunt câteva dintre problemele pentru care pacienții se pot prezenta la medicul ortoped.

În cazul patologiilor degenerative, este ideal ca pacientul să se adreseze cabinetului de ortopedie pentru stabilirea conduitei terapeutice.

În ce constă o consultație ortopedică? Este nevoie de vreo pregătire din partea pacientului înainte de vizita la cabinet?

Sfătuiesc pacienții ca la orice specialitate vor merge pentru o consultație, să se prezinte cu toate documentele medicale pe care le-au acumulat în decursul timpului, nu doar cele privind afecțiunea pentru care se prezintă la medic. Sunt diferite patologii ortopedice influențate de patologiile asociate sau medicația administrată pacientului. Spre exemplu, există un risc crescut de sângerare dupa o infiltrație intraarticulară la un pacient cu anticoagulare orală sau coxartroza secundară post necroză aseptică de cap femural poate fi datorată corticoterapiei în doze mari pe termen lung.

Consultați și copii? Și dacă da, începând cu ce vârstă?

Ortopedia pediatrică se ocupă de pacienții sub 18 ani. Totuși, pentru a veni în ajutorul colegilor chirurgi pediatri, copiii cu unele patologii traumatice sau ortopedice ce nu necesită intervenții chirurgicale se pot prezenta la cabinetul nostru. Există o particularitate a oaselor copiilor, numită cartilaj de creștere, de aceea, tipurile de fractură, mecanismul de producere și tratamentul diferă de cel al adulților.

În afara cazurilor de accidente/ fracturi sau existenței unei boli genetice, există o anumită vârstă/ categorie de risc care trebuie să se prezinte la medic periodic, în scop preventiv?

În general, la ortoped se ajunge atunci când apare durerea, durerile articulare fiind cel mai frecvent simptom pentru care pacienții se adresează cabinetului de specialitate.

Prevenția în patologia ortopedică ar trebui începută în cabinetul medicului de familie și a medicului de medicină a muncii. Exercițiul fizic regulat, evitarea frigului și a umezelii, precum și suplimentele cu colagen sunt doar câteva din măsurile de prevenție pe care orice persoană ar trebui să le implementeze în viața de zi cu zi. Măsuri suplimentare de precauție trebuie adoptate de pacienții cu osteoporoză, evitând traumatismele și respectând indicațiile medicului curant.

 

Daca ne gândim la osteoporoză, o afecțiune des întâlnită mai ales în rândul femeilor, există anumite recomandări de stil de viață ce pot ajuta la prevenție?

În primul rând, trebuie menționat faptul că osteoporoza nu doare, ci este o afecțiune silențioasă. De cele mai multe ori, osteoporoza/osteopenia este depistată atunci când pacientul, în contextul unui traumatism minor, chiar și la un contact ușor cu o suprafață dură sau uneori chiar și în timpul mersului, suferă o fractură.

O dietă echilibrată și exercițiul fizic constant sunt câteva dintre obiceiurile pe care orice persoană ar trebui să le adopte. Totuși, odată apărută menopauza, nivelul de estrogen în corp scade, iar acesta poate însemna o pierdere importantă a densității osoase. De aceea, le recomand femeilor ajunse la menopauză consulturi periodice la medicul endocrinolog și efectuarea osteodensitometriei.

Foarte important este și faptul că osteoporoza nu apare doar la femei, ci și la bărbați, în contextul anumitor tulburări hormonale sau administrării unor medicamente (corticoterapie, etc), precum și o masă corporală scăzută, fiind o patologie subdiagnosticată peste tot în lume.

 

Printre serviciile oferite în cadrul consultațiilor, se numără și infiltrațiile intraarticulare  cu PRP și acid hialuronic. Ne puteți explica ce presupun acestea și la ce ajută?

Infiltrațiile cu plasmă îmbogățită cu trombocite (PRP Platelet-Rich Plasma) reprezintă o metodă modernă de tratament a unor patologii articulare. Se recoltează sânge de la pacient, care se centrifughează și se îmbogățește cu trombocite, care, pe lângă rolul lor în coagulare, conțin o cantitate mare de factori de creștere. Această procedură durează 30 de minute și se adresează atât patologiilor degenerative ușoare și moderate (artrozele umărului, șoldului, genunchiului sau gleznei), cât și patologiei traumatice fără fractură (entorse).

Infiltrațiile cu acid hialuronic se adresează patologiilor articulare degenerative în orice stadiu, de la ușoare la avansate. Lichidul sinovial scade în cantitate direct proporțional cu stadiul artrozei, astfel trebuie suplimentat prin injectarea acidului hialuronic direct în articulație.

Există diferite tipuri de vascosuplimentare, iar cel folosit în Clinica Asclepion este unul de generație nouă, iar calitatea produsului și cantitatea dintr-o seringă este îndeajuns pentru o singură administrare în doză unică. Procedura presupune o singură vizită la medic, de numai câteva minute, pentu un tratament complet. Acest procedeu scade gradul de disconfort al pacientului și reduce riscurile asociate injecțiilor multiple.

 

Cum completează serviciile de radiologie, recent adaugate în portofoliul Clinicii Asclepion, serviciile de ortopedie și traumatologie?

Specialitatea în care profesez nu poate funcționa fără radiologie, întrucât se bazează foarte mult pe imagistică, atât intraspitalicesc, cât și în ambulatoriu. Exceptând patologia legată de părți moi (tendinite, rupturi musculare, etc) care se diagnostichează de cele mai multe ori prin examenul clinic, restul diagnosticelor în ortopedie se bazează pe examene radiografice, ecografice, CT sau RMN.

Am ales să lucrez în Clinica Asclepion tocmai pentru faptul că oferă pacienților servicii medicale integrate – de radiologie și kinetoterapie -, ce completează consultația ortopedică și îmbunătățesc experiența pacienților.

 

Programări la dna dr. Chirilă Dana-Petronela, disponibile la telefon: 0233.232.324/ 0371.055.460.

Mai multe informații despre serviciile Clinica Asclepion AICI