• 0233.23.23.24
 • 0371.05.54.60
Ecografie - Clinica Asclepion

Este o metodă de investigare complexă, fără efecte secundare pentru pacient, nedureroasă, care se poate efectua ori de câte ori este nevoie aducând un real beneficiu în diagnosticul şi urmărirea unei game largi de afecţiuni.

Ecografia abdomino-pelvina este examinarea de prima intentie in explorarea abdomenului si a pelvisului, fiind o examinare noninvaziva, neiradianta, rapid de efectuat.

Se pot vizualiza:

  • Ficat – marime, omogenitate, structura, chiste, hemangioame, tumori, calcificari,
  • Vena porta, vena splenica;
  • Caile biliare intra si extrahepatice;
  • Colecist- inflamatii, calculi polipi, formatiuni intracolecistice;
  • Pancreas -marime, structura, chiste, pseudochiste, calcificari, calculi, tumori – in anumite cazuri se vizualizeaza ductulWirsung;
  • Splina -marime, tumori, chiste, hemangioame, splina accesorie;
  • Rinichi – dilatatii pielo-caliceale, tumori, calculi, marimea si forma rinichilor;
  • Aorta abdominala, vena cava, vv suprahepatice, vasele sangvine, renale;
  • Uter -tumori, ovare chiste, tumori, sarcina ;
  • Prostata (marime, omogenitate, tumori, calcificari

În mod normal, este recomandabil să nu se mănânce cu cel puţin 6 ore înainte ([pentru o mai buna vizualizare a colecistului) şi trebuie consumate numai lichide negazoase- 5-6 pahare de lichide obţinerea unor imagini de bună calitate la nivel pelvin (vezica urinară plină- fereastra ecografica).

Ecografia musculoscheletală permite explorarea structurilor musculoscheletale şi a părţilor moi superficiale, fiind examinarea de prima intentie, neinvazivă, neiradiantă, rapida, cu rezultatul investigatiei imediat.

Utila in explorarea structurile musculoscheletale: muşchi (leziuni traumatice, inflamatorii sau tumorale), tendoane si ligamente, articulaţii (umar, cot, mana, genunchi, glezna) cu explorare Doppler a regiunii.

Ecografie testiculara: utilizata pentru diagnosticulpatologiei testiculare: formatiunilor benigne sau maligne, torsiune de testicul, inflamatii (orhite, epididimite), varicocel etc.

Ecografie Doppler vascular: este utilizata pentru explorarea arterelor sau venelor (membre inferioare, membre superioare, carotide si vertebrale, aorta abdominala, iliace, renale, cava inferioara, malformatii vasculare.

Ecografie de parti moi: permite evaluarea tesutului muscular si subcutanat pentru depistarea unor leziuni benigne (ex. lipom) sau maligne, rupturi musculare, celulite etc.

Ecografie tiroida: exploreaza dimensiunile, forma, conturul, densitatea, structura si vascularizatia glandei tiroide, a stucturilor invecinate precum regiunea laterocervicala si a ganglionilor limfatici cervicali; este utilizata pentru diagnosticul nodulilor tiroidieni benigni sau maligni, tiroiditelor etc.

Ecografie mamara: utilizata pentru depistarea formatiunilor benigne sau maligne ale sanului, modificarilor depistate la gravide sau in perioada de alaptare (mastite); este examinarea de prima intentie pentru femeile sub 30 de ani si complementara examenului mamografic la femeile peste 40 de ani.

Gamă largă de ecografii speciale: oculară; toraco-pulmonară, suprarenaliana, de perete abdominal; etc

Ecografia pediatrica

Ecografie de sold: este o metoda sigura, non-invaziva si nedureroasa care este realizata bebelusilor pentru a se depista diverse anomalii locale, in special cand se suspecteaza displazia de dezvoltare a soldului (pozitie anormala a capului femural in articulatia soldului). Examinarea se poate efectua de la 3-4 saptamani de viata si este singura examinare capabila sa diagnosticheze o displazie de sold de la aceasta varsta. Nu necesita pregatire in pralabil.

Ecografia pentru depistarea bolii de reflux gastroesofagian: Refluxul gastroesofagian, altfel spus intoacerea involuntara a unei parti din continutul stomacului in esofag, poate afecta orice copilas, de la nou-nascut pana la varsta de adult. Ecografia este o manevra neinvaziva care permite stabilirea cu acuratete a prezentei refluxului si poate fi efectuata ori de cate ori este nevoie. Pregatire speciala: Sugarul este adus nemancat, cu o portie de 50-100ml de formula sau lapte matern in biberon . Se efectuaza o verificare scurta ecografica inainte de masa, urmand ca examinarea propriu-zisa sa se efectueze dupa masa.

Ecografia transfontanelara: permite vizualizarea anatomiei si a modificarilor fiziologice si patologice ale sistemului nervos central la nou-nascut si sugar. Nu necesita pregatire in pralabil.

Ecografii speciale: latero-cervicala; ganglionara; a glandelor salivare; suprarenale; tiroida; testiculara; mamara; parti moi; musculo-scletelara

Programari Tel: 0233 232 324

Piatra Neamt